Glokom ya da halk arasında bilinen adıyla “göz tansiyonu hastalığı” günümüzde önemli bir sağlık sorundur. Glokom hastalığı dünyada körlüğün ikinci nedenidir. Halen dünyada tahminen 70 milyon insan glokom hastası olup bu rakam 2020 yılında 80 milyona ulaşacaktır ve 11 milyondan fazla insan her iki gözde kör olacaktır. Glokomun en önemli nedeni göz küresi içindeki sıvının basıncının yüksek olması ve buna bağlı olarak görme sinirinin zedelemesidir.
Glokom sinsi ve sessiz bir hastalık olduğundan “gözün sinsi hırsızı” diye de anılmaktadır. Bu kadar yaygın bir hastalık olmasına rağmen hastaların çoğu hastalığından habersizdir. Ülkemizde tahmini 500 bin glokom hastası vardır ve bunların sadece ¼’ü tanı almış durumdadır. Bunun nedeni de zannedilenin aksine hiçbir öncü belirtisinin olmaması ve ileri evrelere varmadıkça hastanın hissedebileceği belirtilerin bulunmamasıdır. Hastalık başlangıcında önce çevresel görmede zayıflama olurken ilerleyen evrelerde hem yakın hem uzak görmeyi etkileyen görme kaybı olur ve hastalık tedavi edilmezse körlükle sonuçlanır.
Glokomun bebeklerden yaşlılara kadar her yaşta kişiyi etkileyebilse de en büyük risk altındaki grup 40 yaş üzerinde ve ailede glokom hastalığı hikayesi bulunan bireylerdir. Özellikle birinci derecede akrabalarda glokom hastalığı bulunanlarda glokom riski yaklaşık 4-6 kat artmaktadır. Bunun dışında önceden gözüne darbe almış kişiler, gözlük numarası yüksek (yüksek miyop ve hipermetroplar), uzun süreli kortizonlu ilaçlar kullanmış kişilerde de glokom riski artmaktadır. Şeker hastalığı tek başına bir neden olmamakla birlikte şeker hastalarında glokom normalden daha sık görülmektedir.
Glokom tanısı sadece göz tansiyonu ölçümü ile değil, göz hekiminin uygun göreceği bazı diğer muayeneler ve tetkikler sonucunda konulmaktadır. Glokom tanısı bir kez konulduktan sonra tedavi ve takibin ömür boyu sürmektedir.
Glokom tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavide amaç ilerleyici olan bu hastalığın durdurulması ve körlüğün engellenmesidir. Hastalık ne kadar erken teşhis alır ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı şansı o kadar yüksektir. Tedavi göz tansiyonu düşürücü damlalar, laser uygulamaları ve bazı durumlarda göz tansiyonu düşürücü ameliyatlarla yapılmaktadır.
Dünya Glokom haftası her yıl Mart ayında toplumda glokom hastalığı farkındalığını artırmak amacıyla yapılmaktadır ve bu sene 11-17 Mart 2018 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Amaç bu önemli toplum sağlığı sorununa dikkat çekmek ve özellikle risk altında olan bireylerin düzenli göz muayenesine gitmelerini sağlamaktır.